Loading

Shoppa i Italien

Man kan nästan säga att Italien har förvandlats till ett stort varuhus som är präglat av stil och elegans för den utländske besökarens skull. Smycken, kläder, accessoarer, resväskor, hushållsartiklar och prydnadsföremål av den lyxigare varianten är sitt eget släkte i Europa. Det är absolut inte billigt, fast å andra sidan är det inte priset som lockar utan den månghundraåriga och omsorgsfulla traditionen av hantverk.

Många städer är berömda för sina traditionella konsthantverksprodukter. Neapel till exempel är käd för sina handgjorda folkdräktsklädda figurer för julkrubbor, Sorrento är känd för sina intrasior, Florens för sina lädervaror och Venedig för sitt glas.
Det bredaste utbudet av produkter hittar man dock i de större städerna där turismen garanterar goda affärer.

När Italienarna själva vill handla varor med kvalitet väljer de gärna att handla i små affärer. Det är ofta familjeföretag som garanterar yrkesskicklighet och personlig service sedan generationer tillbaka.
Är man ute och shoppar som turist och vill bli vänligt bemött i de elegantare affärerna måste man klä sig därefter. Det går inte att komma i short, tshirt och sandaler. Man ska inte heller räkna med att pruta. Man kan ibland få en liten rabatt om man köper mycket på en gång och betalar med kontanter. Det går givetvis att använda sig av kreditkort nästan överallt, men för att vara på den säkra sidan bör man ha kontaner eller resecheckar med sig också.

Shoppa i Rom

I gågatuområdet kring Via Condotti precis vid foten av Spanska Trappan ligger Roms elegantaste och dyraste affärer. De är verkligen värda ett besök, om inte för att handla så för att beskåda den fantastiska skyltningen.
I dessa affärer hittar man det finaste i lädervaror och det senaste i mordeväg hos klädjättar så som Armani, Versace, Gucci och Missoni.
Är man ute efter konst och antikviteter bör man bege sig till Via Margutta och Via del Babuino. I utkanten av dessa affärskvarter hittar man sedan de livliga gatorna Via Tritone, Via Nazionale och Via del Corso. Här kan man shoppa masstillverkade tröjor, jeans och andra fritidskläder till rimligare priser.

Shoppa i Florens

Florens är fortfarande centrum för en utsökt, om än något konservativ elegans, trots att staden har efterträtts av Milano som Italiens modehuvudstad. Florens är fortfarande något i särklass när det gäller lädervaror. Det sägs att Europas skickligaste yrkesmän höll till i området runt San Lorenzo och Croce. Vill man köpa dyra, men underbara smycket i guld och silver bör man bege sig till Ponte Vecchio.

Shoppa i Venedig

Det svåra när man är utomlands är att skilja agnarna från betet, eller skilja på ovärderliga klenoder och dyrt skräp. Det man kan tänka på när man är i Venedig är att de bättre, men dyrare affärerna ligger runt Markusplatsen. Vill man däremot handla billigt ska man bege sig till Strada Nuova. Runt Markusplatsen kan man hitta fina affärer för smyckan och glas. Venetianskt glas är berömt men det kan verkligen skilja sig både i pris och kvalitet. Det gäller att leta med omsorg för att finna det som är bra.

Shoppa i Milano

Milano är landets kommersiella centrum och staden har också tagit över rollen som modets huvudstad. Här hittar man berömda modehus som Armani, Prada, Vesace och Dolce e Gabbana. Vill man däremot ha lite billigare jeans, skor och andra modeplagg bör man bege sig till de populära butikerna på Via Torino och Via Manzoni.